Menu Zamknij

Prosecco czy Cava?

Ostatnimi czasy ogromną popularność zwłaszcza wśród płci pięknej zyskało musujące Prosecco. Jego lekkość sprawia, że idealnie sprawdza się podczas upalnych, letnich dni jak również pełnych długich rozmów wieczorów.

Prosecco, ze swoim lekko gruszkowym, jabłkowym, a czasem cytrusowym smakiem i aromatem idealnie wpisuje się w nasze gusta. To włoskie wino musujące powstające tylko w Wenecji Egejskiej produkowane jest metodą Charmata, oznacza to, że tak zwana druga fermentacja zachodzi w metalowych kadziach, nie zaś w butelce, dzięki czemu otrzymujemy jego lekki smak.

Pamiętajmy żeby pić schłodzone! Najlepiej ok. 6–8 stopni C.

W zależności od ilości zawartego dwutlenku węgla rozróżniamy:

  • spumante (musujące),
  • frizzante (perliste),
  • tranquillo (stołowe – bez dwutlenku węgla).

W zależności od poziomu cukru resztkowego:

  • brut (poniżej 12 g/l)
  • extra dry (12-17 g/l)
  • dry (17-32 g/l)
  • demi-sec (32-50 g/l).

Cava co to takiego? 
Jest to Hiszpańskie wino musujące, jak do tej pory mniej rozpoznawalne, przez laików często mylone z Prosecco (z racji bliskości na półce sklepowej i podobnym wyglądzie butelki), oraz z kawą. Tak zgadza się, nie raz spotkałem się z sytuacją, w której Hiszpańska Cava mylona jest z kawą.

Kelner: Chciałbym zaproponować Państwu na początek kieliszek Szampana, Prosecco lub Cavy.
Gość: (z oburzeniem)-Kawę to do deseru weźmiemy! Prosimy Prosecco.

Cava jest winem, w którym druga fermentacja (zapewniająca winu bąbelki) następuje w butelce. Ta wynaleziona w Szampanii metoda nazywana jest „klasyczną” lub „tradycyjną”. Podstawowe Cavy bazują na katalońskich odmianach, a ich aromat zdominowany jest przez zielone jabłka. Domieszka chardonnay wzbogaca je o nuty cytrusów i ananasa.

Istnieje ściśle określony podział Cavy wynikający z kilku zmiennych. Pierwszą z nich jest zawartość cukrów, drugą długość produkcji metodą szampańską. Dzięki temu jesteśmy w stanie dobrać odpowiednie nazewnictwo.

Na etykiecie znajdziemy informację o długości starzenia i poziomie wytrawności. Najkrótszy wymagany okres dojrzewania wina w butelce to 9 miesięcy. Jeżeli spędziło ono na osadzie przynajmniej 15 miesięcy, to ma prawo do określenia reserva, a przy wydłużeniu tego okresu do 30 miesięcy można je nazwać gran reserva

Stopień wytrawności mierzony jest poziomem cukru na litr, a na etykiecie znajdziemy jedno z poniższych określeń:

Brut nature – do 3 g
Extra brut – 3–6 g
Brut – do 12 g
Extra seco – 12–17 g
Seco – 17–32 g
Semiseco – 32–50 g
Dulce – ponad 50 g.

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wyborze odpowiedniego wina musującego i nie będzie ono kierowane jedynie instynktem, czy ładną etykietą.
Miłośników Prosecco zachęcam do spróbowania Cavy, a przeciwników Prosecco „bo zbyt wytrawne” do przeczytania etykiety i wyboru odpowiedniego dla siebie rodzaju 🙂

Powiązane Wpisy